fbpx

Mi is az a tipográfia?

A tipográfia a betűkkel való tervezés művészete és technikája: ahogy az írott nyelvet olvashatóvá és esztétikussá formáljuk.*

* De nem kizárólag betűkkel! Tehát az elrendezés, a tervezés is maga a tipográfia eszköze, a része; nem csak szigorúan véve maguk a betűk jelentik a tipográfiát – a fókusz viszont egyértelműen rajtuk van. Sőt mi több, általánosságban véve amikor a “tipóról” beszélünk, a szöveges részeket, feliratokat értjük ez alatt.

Mi a feladata?

Életre kelteni, formázni az írott szöveget, segítve annak értelmezését. Legyen az kiadvány, arculat, csomagolás, instagram post, stb. A rosszul tördelt szöveget kellemetlen olvasni, nehezíti a dekódolását.

A tipográfia elemei

Minden olyan elem, ami olvasás nélkül megállapítható a szöveges-képes anyagról.
Például:

 • tördelés
 • színek
 • ábrák
 • képek
 • központozási jelek
 • sorköz
 • térköz
 • betűtípusok, stb.

Művészet vagy tudomány?

A tipográfiai tervezés egyúttal művészi és “tudományos” tevékenység is. Az objektív, akár numerikusan is kifejezhető szabályok ÉS az esztétikum egyaránt meghatározó alapkövei. Alapvetően alkalmazott (ipar)művészeti terület, de a vizualitás mellett kiemelten fontos az információ helyes közlése és a figyelem felkeltése, vezetése – tehát a szöveg funkciójának betöltését segíti.

Hol találkozunk tipográfiával?

Mindenhol, a tipográfia körülvesz. Logók, arculatok, kiadványok, csomagolások, reklámgrafikák, cégérek, kirakatok, digitális tartalmak, weboldalak, applikációk, minden tartalmaz tipográfiai elemeket.

Hol tájékozódhatunk tipográfiáról?

A konkrét tipográfiai szabályok egy része megtalálható A magyar helyesírási szabályok című kötetben, a speciálisabb része viszont csak tipográfiai szakkönyvekben. Magyar nyelvre keveset fordítottak le, magyar írótól pedig sajnos még kevesebb származik.

 • Virágvölgyi Péter – A tipográfia mestersége számítógéppel (2004) című kötetét mi még mindig meleg szívvel ajánljuk, igaz már nem forgalmazzák. De ha mégis a kezedbe kerül, nem csak az örök érvényű alapszabályok miatt lehet érdekes, hanem amiatt is, hogy lásd, mennyire sokat fejlődött az elmúlt 10-20 évben a világ. (Csak egy példa: aki mondjuk 20 évvel ezelőtt végzett tipográfusként, egészen konkrétan még számítógép nélkül tanulta a mesterséget.)
 • Suzanne West – Stílusgyakorlatok (1998) kötetét is szívesen ajánljuk a tipográfia iránt mélyebben érdeklődőknek. A könyv a klasszikus és a modern tördelés alapjait veszi végig, ám sajnos szintén nem kapható közvetlen könyvesboltokból. (Tipp: néha felbukkan antikváriumokban.)
 • Serfőző Péter – Tipográfia, a vizuális kommunikáció alapja című könyve a napokban jelenik meg, úgyhogy mindenképpen szuper hír, hogy íródott egy új, magyar nyelvű szakkönyv! ♥

Ezen kívül pedig jelen magazin is azt a célt hivatott szolgálni, hogy a tipográfia egy közérthető szinten tudjon mozogni, ne csak a kiváltságosok ismerjék a betűket, és különlegesebb felsőfokú tanulmányok nélkül is meg lehessen látni és szeretni a betűkben rejlő szépségeket. ♥

 

Ez is érdekelhet