fbpx

Mi is az a tipográfia?

A tipográfia a betűkkel való tervezés művészete és technikája: ahogy az írott nyelvet olvashatóvá és esztétikussá formáljuk.*

* De nem kizárólag betűkkel! Tehát az elrendezés, a tervezés is maga a tipográfia eszköze, a része; nem csak szigorúan véve maguk a betűk jelentik a tipográfiát – a fókusz viszont egyértelműen rajtuk van. Sőt mi több, általánosságban véve amikor a “tipóról” beszélünk, a szöveges részeket, feliratokat értjük ez alatt.

Mi a feladata?

Életre kelteni, formázni az írott szöveget, segítve annak értelmezését. Legyen az kiadvány, arculat, csomagolás, instagram post, stb. A rosszul tördelt szöveget kellemetlen olvasni, nehezíti a dekódolását.

A tipográfia elemei

Minden olyan elem, ami olvasás nélkül megállapítható a szöveges-képes anyagról.
Például:

  • tördelés
  • színek
  • ábrák
  • képek
  • központozási jelek
  • sorköz
  • térköz
  • betűtípusok, stb.

Művészet vagy tudomány?

A tipográfiai tervezés egyúttal művészi és “tudományos” tevékenység is. Az objektív, akár numerikusan is kifejezhető szabályok ÉS az esztétikum egyaránt meghatározó alapkövei. Alapvetően alkalmazott (ipar)művészeti terület, de a vizualitás mellett kiemelten fontos az információ helyes közlése és a figyelem felkeltése, vezetése – tehát a szöveg funkciójának betöltését segíti.

Hol találkozunk tipográfiával?

Mindenhol, a tipográfia körülvesz. Logók, arculatok, kiadványok, csomagolások, reklámgrafikák, cégérek, kirakatok, digitális tartalmak, weboldalak, applikációk, minden tartalmaz tipográfiai elemeket.

Hol tájékozódhatunk tipográfiáról?

A konkrét tipográfiai szabályok egy része megtalálható A magyar helyesírási szabályok című kötetben, a speciálisabb része viszont csak tipográfiai szakkönyvekben.

Ezen kívül pedig jelen magazin is azt a célt hivatott szolgálni, hogy a tipográfia közérthetővé váljon, ne csak a kiváltságosok ismerjék a betűket, és különlegesebb tanulmányok nélkül is meg lehessen látni és szeretni a betűkben rejlő szépségeket. ♥

 

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ampersand