Betűrajz

Mesélő Vonalak – ahol a kalligráfia és a művészetterápia találkozik, Benned.

Soós Timi
2024-01-29
5 perc olvasás

Előző bejegyzésemben olvashatsz a művészetterápiáról – ha azt még nem olvastad, javaslom, kezdj azzal, ha nem ismered még jól a témát. Ezúttal pedig a személyes kapcsolatomat szeretném megosztani és egyben elmesélni, hogy legújabb programunk, a Mesélő Vonalak miről is szól.

Az évkör és a lelki tartalma

Tavaly elkezdtem egy művészetterápiás képzést, ahol a Katarzisz Komplex módszerrel ismerkedem közelebbről. Már korábban is próbáltam, részt vettem ilyen típusú művészetterápiában csoportosan és egyénileg is. A módszer az évkört hívja segítségül a természettel való kapcsolódáshoz – a természettel való kapcsolódás által pedig önmagunkban is felfedezhetjük, mennyire bennünk van a természet ritmusa, ciklikussága, erői, energiái.

A módszer nekem borzasztó sokat segített abban, hogy elfogadjam és megéljem a természet változásait. Divatos kifejezés manapság a “jelenben levés”, de ez a módszer tényleg ezt tudja. És ahogy megfigyeled a természetet és az ő éppen aktuális jellemzőin keresztül önmagadat, ott történik az igazi csoda, a katarzis maga. Írom ezt mint a foglalkozássorozat lelkes résztvevője, nem pedig mint művészetterapeuta – hiszen attól, hogy valaki ezt a módszert ismeri, még távolról sem jelenti azt, hogy jogosult lenne ilyen programok vezetésére. Ebben most segítségem lesz Szögeczki Sára pszichológus és komplex művészeti terapeuta, a módszer ismerője, aki már évek óta tart ehhez hasonló foglalkozásokat.

Miben más ez mégis?

A Katarzisz Komplexből mi nagyon szeretjük az évkört mint vonalvezetőt és a szigorú keretet, amit a hónapok tanulmányozott, megfigyelt lelki tartalmai biztosítanak. Ezen felül viszont innovatív megközelítésünkben mi eltérünk a hagyományos, kötött foglalkozástervezetek technikáitól, szabadabb felfogású, kreatív programjainkon a kalligráfia elemeit ötvözzük a művészetterápia klasszikus technikáival.

Intuitívan megfestett vonások, geometrikus és ovális alakzatok, egy-egy hangsúlyos részlet, gesztusok, ívek, egyenesek, jelzések. Kalligráfia ihlette technikáinknál nem előfeltétel a szépírás beható ismerete, és nem is történik kalligráfia oktatás mint ahogy az összes egyéb workshopunkon.

Mi van, ha nem ismerem a különböző művészeti technikákat vagy a kalligráfiát?

Gond egy szál sem, tényleg! A művészetterápia nem egy művészeti képzés. A foglalkozásokon az alkotásokat használjuk fel a nonverbális kommunikációhoz, ám ehhez semmiféle előképzettség nem szükséges. Nem azon van a hangsúly, hogy esztétikus-e egy alkotás. Ha amiatt izgulsz, hogy nem fogod tudni, melyik eszközt hogyan kell használni: erről határozott instrukciókat fogsz kapni, el fogjuk Neked magyarázni, mielőtt belekezdenénk az alkotásba.

Rengeteg foglalkozást vezettünk már Sári és én is, ezért tisztában vagyunk vele, mennyire fontos az, hogy az instruktor határozottan vezesse a programot – ez fog Neked, a résztvevőnek biztonságos keretrendszert adni a feladaton belüli szabad szárnyalásodhoz.

Mi van, ha nem szeretnék beszélni az alkotásomról?

Annyit mondasz a saját munkádról és mások alkotásairól a szabad asszociációs megbeszélések során, amennyit neked kényelmes megosztanod. Ha éppen eszedbe jut egy személyes történet amit szívesen megosztanál a témával kapcsolatban, az is teljesen rendben van, de ha csak annyit tudsz a helyszínen reagálni, hogy köszönöd a hozzászólásokat, azzal is több leszel. Abszolút előfordulhat, hogy a nonverbális kommunikáció (az alkotás) során olyan érzelmeket jelenítesz meg, amit te magad is csak később tudsz értelmezni. Ez egy megértő és befogadó atmoszférában történik, ahol nyugodtan elengedheted magad – persze csak ha szeretnéd.