Művészetterápia

Miért jó a művészetterápia?

Soós Timi
2023-11-14
5 perc olvasás

Ha követsz Instagramon, láthattad már, hogy jelenleg egy művészetterápiás képzésen veszek részt. Én leginkább az önismeretem mélyítésére és a csoportos workshopjaim erősítésére használom a képzésen megszerzett tudást és tapasztalásokat. A művészetterápia ugyanis gyakran csoportos foglalkozás.

Miről szól a művészetterápia?

Egy kifejező terápiás forma, ahol a művészetek eszközeit hívjuk segítségül ahelyett, hogy kizárólag a szavainkra támaszkodnánk. Rajzolunk, festünk, agyagozunk, alkotunk. Elmélyülünk, elcsendesedünk, lelassulunk – ismerős, ugye? A kalligráfiánál is hasonló dolgok összessége jelenti a flow-élményt, ami miatt annyira jól tud esni a gyakorlás. A művészetterápia esetében viszont nagyon fontos, hogy semmiféle kézügyesség, művészi jártasság nem szükséges hozzá, a módszer mindenkinél működik és nem az alkotások esztétikájáról szól.

A kreatív folyamatok már fent is pedzegetett jótékony hatásai megjelennek alkotás közben, amikor egy adott témán dolgozunk egy adott eszközzel.

Ezek a folyamatok segítenek:

  • a viselkedésünk és az érzelemkifejezésünk fejlesztésében és kezelésében
  • a felmerülő problémák megoldásában
  • a stressz csökkentésében
  • az önismeretünk mélyítésében
  • az önbecsülésünk helyreállításában
  • tudatosságunk elősegítésében.

Amikor pedig végeztünk, az alkotásainkon keresztül, a szabad asszociáció segítségével beszéljük meg, kiben-milyen érzéseket ébresztenek az elkészült művek (a sajátja és a többieké), szigorúan szem előtt tartva, hogy sosem egymást minősítjük. A kommunikáció az alkotás és az éppen vele kapcsolatban lépő résztvevő között zajlik, mindig arról az egyénről szól, aki éppen megnyilvánul róla. (Mindig mindenki annyit oszt meg, amennyit éppen komfortosnak érez.)

Sok esetben érzéseink annyira összetettek és változatosak, hogy verbálisan “nem érjük utol” őket. A szabad asszociáció segítségével olyan érzelmekkel és gondolatokkal találkozhat a résztvevő, melyekkel verbális önkifejezés során nem feltétlenül találkozna.

A művészeti tevékenység önmagában, értelmezés nélkül is segít negatív élmények feldolgozásában – hiszen az alkotás önmagában is felszabadító elfoglaltság. A kontextus hozzáadásával és a szabad asszociációs megbeszéléssel pedig tovább fokozhatjuk a hatását.

Ebben segíthet a művészetterápia. Pszichológus vezetése mellett dolgozzuk fel a szabad asszociációban megjelent érzéseket, gondolatokat egy befogadó, biztonságos, zárt csoportban, ahol bátran lehetsz önmagad.

Nézd meg saját művészetterápiás kalligráfia programunkat!