fbpx

Mi történik a művészetterápiás csoportunkban?

Egy művészetterápiás foglalkozás során a résztvevők különböző művészeti technikákkal dolgoznak, amelyek segítségével kifejezhetik az érzelmeiket és gondolataikat. Nagyon fontos, hogy a módszerek szakmai vezetéssel valósulnak meg. Maga a keret, amiben dolgozunk, jól strukturált – annak érdekében, hogy a résztvevőket ezáltal is egy erős megtartó erő vegye körül. A keretek, amiket egy módszer alkalmazása és a szakszerű vezetés biztosít – jelentik a szabadságot a résztvevők számára.

A foglalkozás vezetője vigyáz rád.

Nálunk, a Mesélő Vonalak művészetterápiás önismereti csoportunkban pszichológus vezető segíti elő, hogy teljes érzelmi biztonság alakuljon ki a zárt csoporton belül. Az persze teljesen normális, hogy nem az első percben alakul ki kötődés a csoporttagok között, de ebben is segítségünkre lesznek a későbbiekben az alkotásaink. Ezeken keresztül fogunk kommunikálni, nem minősítjük, nem ítéljük meg a másikat. Mindig közted és a szóban forgó alkotás között történik a kommunikáció.

Mit is jelent ez pontosan?

Talán a leghangosabb információ a művészetterápiával kapcsolatban az, hogy maga az alkotás, a nonverbális kommunikáció van a főszerepben. És ez így is van. A témát a csoportvezető különböző módokon vezetheti fel, segítve ezzel a ráhangolódásodat. Eztán következik maga az alkotás, meghatározott technikákkal, melyek kiválasztásának egyébként szintén van szakmai oka.

Az alkotás folyamata önmagában is terápiás hatással bír, és segít a résztvevőknek felfedezni az önmagukban rejlő kreativitást és belső erőforrásokat.

Ám a résztvevők alkotásai ezt követően a csoportkommunikáció alapjául is fognak szolgálni. Nagyon fontos, hogy mindig saját magunkra vonatkoztatva fogalmazunk. Ha ránézel egy képre és szabad asszociáció keretein belül elmondod, számodra mit jelentenek a rajta szereplő dolgok, az általában 50%-ban rólad szól, 50%-ban pedig az alkotásról (esetleg az alkotóról). Az alkotás ad lehetőséget, hogy megvizsgáld önmagad. Nem egymással beszélgetünk a csoportban, hanem az alkotáson keresztül kapcsolódunk.

Egyúttal viszont végül, a szabad asszociációs kör végén az alkotója is elmondja, ő mire gondolt, benne milyen érzések kavarogtak-kavarognak közben vagy éppen utólag ránézve, és ha szeretné, reflektálhat a többiek elmondásaira. Érdemes lehet ilyenkor jegyzetelni és később visszanézni feljegyzéseinkre, ugyanis alkotás során teljesen természetesen előfordulhat az is, hogy a tudattalanunkból olyan mély dolgokat hívunk elő, amiket csak sokkal később tudunk feldolgozni. Mások meglátásai ebben is segíthetnek.

Persze lesz olyan hozzászólás, amivel semmilyen szinten nem tudsz azonosulni, és ez is teljesen rendben van.

Mit jelent a szabad asszociációs megbeszélés?

Bármit mondhatsz, ami csak eszedbe jut. Minden gondolat, minden érzelem valós, üdvözöljük és elfogadjuk. Nincsen olyan, hogy rosszat mondtál vagy nem releváns. Minden okkal történik és érdemes megvilágítani minden apró érzést és gondolatot ami felmerül.

És ha én csak alkotni szeretnék?

Előfordulhat olyan is, hogy eláll a szavad és nem tudsz vagy nem akarsz reflektálni mások megnyilvánulásaira. A jegyzetelés ekkor is segíthet, akár ott, akár később, elgondolkodtathat. Ha nem szeretnél, nem kell semmit mondanod. Megköszönheted a hozzászólásokat és mondhatod, hogy te nem szeretnél ehhez most hozzászólni, teljesen rendben van ez így. Ez egy biztonságos közeg, a csoportvezető biztosítja, hogy sose érezd magad kellemetlenül.

A mi programunkon ideálisan 6-8 fő vesz részt, ennyivel működik jól. Jelenlegi programjaink 3 alkalmas egységekre vannak bontva (havonta lehet becsatlakozni), az egyes alkalmaink pedig 2-2 órásak. A témák mélysége is pontosan ehhez van tervezve (nem kell attól félni, hogy túlságosan mélyre nyúlunk – de ez nem is jelenti azt, hogy csak a felszínt érintjük). A művészetterápia mélységeit és dimenzióit figyelembe véve dolgoztuk ki Mesélő Vonalak programsorozatunkat.

Még egyszer: ez egy biztonságos, megtartó környezet

A foglalkozásainkat tapasztalt művészetterápiás csoportvezető szakember (nálunk pszichológus) vezeti, aki biztonságos és támogató környezetet teremt, és segít az alkotói folyamatok megértésében és feldolgozásában.

Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy olyan terápiás folyamatra, amely kreatív módon segít feldolgozni az érzéseidet és fejlődni az önismeretedben, akkor érdemes lehet kipróbálni a művészetterápiát.

Mesélő Vonalak művészetterápiás foglalkozássorozatunkhoz itt tudsz csatlakozni!

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

Tévhitek a művészetterápia körül

Next Post

Kalligráfia és lettering