Művészetterápia

Miért érzed magad jobban, amikor kalligráfiát gyakorolsz?

Soós Timi
2023-11-14
5 perc olvasás

A kalligráfia műfaja egy alázattal teli, konstans gyakorlást igénylő folyamat

Arra szeretnék rávilágítani, hogy épp ez a folyamat az, ami a legszebb benne és ami a legtöbb örömöt tudja adni. A kitűzött célok a kalligráfián belül is fontosak, ugyanakkor az odáig vezető út lesz igazán az, amit élvezni fogunk. Ez az öröm, lelkesedés tart rajta a gyakorlás útján, aminek szinte csak a mellékhatása, hogy egyébként a vonásaid egyre esztétikusabbá válnak. A legnagyobb vonzereje a kalligráfiának, hogy élmény művelni. Élvezzük az utat – azt a fantasztikus folyamatot, ami a gyakorlásainkon át vezet. Nézzük is meg, miért is érzed magad jobban, amikor kalligráfiát gyakorolsz?

1. Érintés

Eszközeink nem csak a szemet gyönyörködtetik, tapintásuk által rengeteg apró részletet érzékelünk gyakorlás közben, ami egészen közeli, meghitt atmoszférát eredményez a mikrokörnyezetünkben. A nyomásgyakorlás az eszközökön, a papír felülete, a tintával való találkozása és ahogy ezeket érzékeled, mind-mind intimebbé varázsolják az élményt.

A kalligráfia olyan részeket is megmozgat az agyunkban, amiket például a digitális tevékenységek nem érintenek. Ezek a

  • racionalitással és a megismeréssel, valamint
  • az érzelmekkel és a testmemóriával kapcsolatos területek.

2. Kontroll

A testünk és az agyunk egyaránt azon dolgozik kalligráfia gyakorlás közben, hogy megfelelő kontrollt tudjanak biztosítani kezeinknek. Ha már jártál nálam workshopon, tudhatod, hogy nagy hangsúlyt fektetek az adott eszköz feletti kontroll elsajátítására. Ez erős és fókuszált odafigyelést igényel az elején, de hatása nem marad el hosszútávon.

3. Aktív figyelem fokozása

– avagy bekapcsolódik a retikuláris aktiváló rendszer. Amint megfogunk egy íróeszközt, és meg kell mondanunk magunknak, hogy mit írjunk, tudtunkon kívül stimuláljuk a retikuláris aktiváló rendszerünket. Agytörzsünk ezen része segít nekünk az éberség, a figyelem szabályozásában. Az aktív odafigyelés képessége tehát nem előfeltétele a kalligráfiának, hanem a jótékony hatása.

Ez a feszült figyelem segít nekünk abban, hogy teljesen kikapcsoljunk, abszolút kizárjuk a külvilágot kalligráfia gyakorlás közben. Gyakran teszitek fel nekem a kérdést a programok végén, hogy hová tűnt az a 3 óra? Ezt tudja a kalligráfia. Lelassít, megnyugtat, beszippant.

4. Flow-élmény

A flow-élménynek feltétele, hogy olyan nehézségű legyen a feladat, ami összhangban van a képességeiddel. (Ebben segítek én – körültekintő instrukciókkal adom át a legmélyebb részletekig a tudást, teljesen lineárisan építjük fel építőkockáról építőkockára a szükséges alapokat). Ha viszont ez a feltétel teljesül, észrevétlenül bele fogsz folyni az áramlásba, és azon kapod magad, hogy szárnyalsz az érzéssel.

“A flow az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán magáért.”

Csíkszentmihályi Mihály

A kalligráfia – bár igyekszem óvatosan bánni ezzel a szóval, de – terápiás hatású is lehet.

5. Rituálé ereje

Előkészíteni az eszközöket, filcet/tollat, papírt, tintát. Meggyújtani egy gyertyát, zenét kapcsolni. Elkezdődik a bemelegítés – hiszen finommotorikus mozdulatainkat általában ennél sokkal kevésbé precíz mindennapi izommunkánktól hangoljuk a lágy vonalvezetésre. Atmoszférát teremtünk, időt szánunk vonásaink megmunkálására – és önmagunkra. A rituálészerű gyakorlás segít szokássá formálni a kalligráfiával való foglalatoskodást. Az is lehet a Te rituáléd, hogy ebédszünetben 10 percet foglalkozol ezzel az irodában vagy amíg forr a leves otthon. Kinek-mi tetszik és mik a lehetőségei. A kalligráfiában nagy hangsúly van az individuumon (nem csak ebből az aspektusból). Csináld úgy, ahogy neked jó, ennél nincs fontosabb!

6. Adni-kapni / Kint-bent

Nem csak készíteni, kapni is jó. A kalligráfia érdekessége, hogy bár magányos tevékenység, erősen expresszív, kreatív önkifejezési forma. Mit írsz le? Milyen eszközzel? Milyen papírra, milyen színnel, tintával, filccel? Milyen stílust, milyen hangulatot választasz? Egyéni tervezői döntéseid unikálissá teszik az alkotásod. Egy saját kezűleg készített ajándékkártya többletjelentése és személyes tartalma megkérdőjelezhetetlen egy iparilag – akár milliós nagyságrendben – sokszorosított társával szemben.

Nézz körül workshopjaink között, hátha találsz olyat, ami megszólít! Kezdőknek és gyakorlottabbaknak is igyekszünk változatos kalligráfia programokat kínálni, a közeljövőben bővíteni is tervezzük programkínálatunkat.