Kalligráfia

Milyen papírra gyakoroljak?

Soós Tímea
2024-03-15
5 perc olvasás

Az ecsetfilceknek nincsen különösebben nagy papírigényük – hagyatkozz helyette a TE igényeidre!

“Nincsen rossz eszköz, csak tudni kell mire szeretnénk használni.” – így szoktam fogalmazni az ecsetfilcek esetében. A papíroknál viszont annyi megkötésünk mégis van, hogy ne folyjon rajta szét a festék és lehetőleg ne üssön át rajta a filcünk. Ezen felül viszont választhatsz:

1. A sima, zárt felületű papírok

Könnyű siklás jellemzi őket, csúszik rajtuk a filc, ami jellemzően zárt vonalakat idéz elő, teljes fedésben érvényesül a filc festéke.

Az én ajánlásom: Canson XL Marker Paper – mindössze 70gr, mégis még a tintát is elbírja. Alá tudsz tenni egy segédvonalazott oldalt, így nem kell mindig újat nyomtatnod vagy ceruzával bevonalaznod az oldalad.

A “Bristol” típusú papírok is sima felületű papírok, könnyen siklik rajta a filc hegye. Pl. Canson XL Bristol Paper

2. Pontozott füzetek

Ezek közül az a jó nekünk, amelyik nem üt át a másik oldalra és szintén zárt, sima a felülete. Ha elégnek érzed a segítséget, amit a pontok jelentenek, még vonalazni sem feltétlenül kell.

Az én ajánlásom: Rhodia ponthálós tömb – egyébként szintén sokféle tintát elbír, nem csak ecsetfilces gyakorláshoz ajánlom.

3. A kreatív papírok

A texturált, érdes felületű kreatív papírokba az apró hegyű filc vége beakadhat, de ha ügyesen tudod már kezelni, akkor bármilyen kreatív papírral próbálkozhatsz a különleges eredmény érdekében.

Az én ajánlásom: Fabriano akvarell füzet

Az akvarell papírokon össze is tudod mosni a vízbázisú színeket (pl. Sakura Koi, Tombow ABT Dual Brush, stb.) – de vigyázz, nem csak a vonáson belül fog elmosódni, a vonások szélei is életlenné válnak. (Nem baj, csak számolj ezzel is. 🙂 )

4. Gyakorló papírok, (nem speciális) vonalas füzetek

Gyakorláshoz rengeteg papírt el tud használni egy kalligráfus, és előfordulhat, hogy Téged is visszafog a gyakorlásban az, hogy az a sok szép, minőségi, drága papír a kukában végzi. Szerencsére egy (jó minőségű) ecsetfilccel sima 80-90gr-os másolópapírra is nyugodtan gyakorolhatsz! Egyedül azt kell kiszűrni, hogy ne olyat válassz, amin szétfolyik a tinta.

Ha viszont azt érzed, hogy akadozik rajta a filced, és jobban támogatna egy csúszósabb felület, válts az 1-es vagy a 2-es pontban ajánlott változatokra!

→ Egy jó minőségű ecsetfilc hegyét nem fogja elrontani egy gyakorlópapír – pláne ha helyesen kezeled az eszközt. A 3 legnépszerűbb, szuper minőségű, kis méretű japán ecsetfilcről ebben a videómban is meséltem, kattints és nézd meg, kevesebb mint 1 perces!

→ Az áprilisban induló 3×3 órás középhaladó Kalligráfia Alkotó Iskola foglalkozásain papírokat is tesztelünk majd, hiszen a hordozó kérdése is erősen befolyásolja a saját alkotói stílusod és a magabiztos kalligráfia tudás elengedhetetlen része.