Tipotippek

Ampersand

Soós Tímea
2023-11-14
5 perc olvasás

Nem hiába használják akár díszítő motívumként is, mind jelentése mind pedig megjelenése gyönyörű. ✨

And – et – ampersand

Mint oly sok minden, ez a történet is egy kis latinnal kezdődik. Látjátok benne az „e” és a „t” betűket? et (latinul) = és

Korábbi változatain jobban kivehető e két betű, a modernebbek már kissé eltávolodtak ősi megjelenésétől. Ebben a cikkben igyekeztünk olyan – saját tervezésű – and jeleket mutatni, amelyeken jól olvashatók a nagy E és T betűk.

Elegáns és minimalista amperszand dizájn kalligráfiai stílusban, szürke árnyalatokban.
Modern amperszand jel kalligráfiai ívvel és spirálokkal, elegáns szürke színben.
Kifinomult amperszand jel kalligráfiai stílusban, sima vonalakkal és íves kialakítással, szürke színben.

Logogramma

Tehát az et valójában nem csupán egy karakter, valójában egy logogramma. A logogramma kifejezést egy vagy több szó egy jelben való kifejezésére használjuk. Például az egyiptomi hieroglif írás is logografikus írás.

Ampersand

Angol nyelven ampersand-nak is hívják, ami onnan származik, hogy régen az ábécé utolsó betűjeként tartották számon, amire úgy referáltak: and per se and, vagyis: és maga az és.

A két betű változatos kapcsolási lehetőségei miatt izgalmas tervezési feladat, sok dizájner szeret kísérletezni egyedi & jelek létrehozásával. Logókban, emblémákban, arculatokban is megjelenhet, hiszen szépsége és jelentése (összekötés, kapcsolódás) szuper támogatói lehetnek a brand-nek.