Kalligráfia

Tudatosság és öröm a kalligráfiádban

Soós Timi
2024-03-27
5 perc olvasás

Avagy miért tanulj tudatosan kalligráfiát?

Lehetsz profi kalligráfus, de akár abszolút hobbista is, egészen biztosan a javadat fogja szolgálni, ha tudatosan közelíted meg a kalligráfia témáját.

Óriási különbség van aközött, ha átgondolás nélkül ismételgetünk valamit és azt várjuk, hogy egyszer csak majd valahogy sikerül – valamint aközött, hogy értőn elsajátítjuk a vonatkozó szabályszerűségeket, ezt követően pedig megpróbáljuk tudatosan javítani azokat a részeket, amikkel nem vagyunk elégedettek. Ugye Te is egyetértesz?

Lássuk, milyen előnyeid származnak abból, ha értőn fordulsz a betűk tudománya felé és tudatosan építed fel a szépírásod.

1. Hatékonyabban szerzed meg és rögzíted az információkat, valamint könnyebben javítod a hibáidat

Így csináld:

Tanulás és gyakorlás közben figyelj oda a részletekre!

  • a vonalak vastagságára, az ívek simaságára és a betűk arányaira, képesek vagyunk pontosabb és vonzóbb írásokat létrehozni.
  • Jegyzetelj, írd fel azokat az információkat, következtetéseket, amikre egy-egy gyakorlás vagy workshop alatt ráébredsz! Nagyon könnyen meg tud viccelni az agyad és ami most egy Heuréka! – holnap már lehet, hogy csak egy nagyon hiányos emlékfoszlány marad.
  • A rendszeres gyakorlás és az önkritikus elemzés segít abban, hogy fokozatosan fejleszd készségeidet és a stílusodat.
Extra tippek:
  • Dokumentáld a fejlődésed! Ha két egymást követő gyakorláson nem is látszik a szignifikáns fejlődés, biztosan állíthatom, hogy minden gyakorlás egy erős építőkő a Kalligráfia Utad kikövezésére.
  • Ne dobd ki a gyakorlásaid, akkor se, ha itt és most nem vagy velük elégedett!
  • Lásd el dátummal a gyakorlásokat, később elképesztően motiváló lesz visszanézni, honnan indultál!
  • Naplózd a kalligráfia gyakorlással kapcsolatos szokásaidat! Ehhez a hírlevélben kapott gyakorlóanyagokban is találsz vonalvezetőt. Ha még nem tetted volna, kattints és iratkozz fel itt!
  • Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Minél több a tapasztalat, annál nagyobb a merítés, amiből tanulhatsz. Ne feledd, a saját kalligráfiádból tanulhatsz a legtöbbet!

2. A kalligráfia tudatos gyakorlása segít fejleszteni a koncentrációs készséged

Miért?

Amikor elmerülünk a betűk formáinak és vonalainak finom részleteiben, meg kell tanulnunk kizárni a zavaró gondolatokat és külső ingereket, hogy teljes figyelmünket az írásra összpontosítsuk. Nem is nagyon van más lehetőségünk igazából; én úgy szoktam fogalmazni, hogy a kalligráfia egy kicsit “térdre kényszeríti” a kalligráfust, hiszen nem nagyon hagy teret gyakorlás közben más gondolatoknak – a maximális figyelmünkre van szükség. 🙂 Ezáltal nemcsak javul az írásunk minősége, hanem fejlődik a koncentrációs képességünk is.

3. A tudatos kalligráfia tanulás elősegíti az önismeret és a személyes fejlődés folyamatát

Amikor tudatosan figyelünk a tanulási folyamatra, jobban megismerjük saját erősségeinket és gyengeségeinket. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy tudatosan dolgozzunk azokon a területeken, ahol javulásra van szükségünk, és kihasználjuk az erősségeinket. Megfelelő “szakmai önismeret” mellett nem kell magadra kényszerítened olyat, amit másnál ugyan csodálsz, de a Te kezedből egészen más jönne.

A Te kalligráfiád Rólad szól, Belőled indul. A saját erősségeid megismerésére fejlesztettük ki a 3×3 órás középhaladó modern kalligráfia kurzusunkat, a Kalligráfia Alkotó Iskolát. Kb. negyedévente 1x indul, legközelebb 2024. áprilisában.

» Kattints és jelentkezz itt «

4. A kalligráfia, mint a boldogság egy forrása

Végül, a kalligráfia tudatos gyakorlása segít abban, hogy hatékonyan kezeljük a stresszt és a nyomást. A művészi tevékenységek, mint például a kalligráfia, lehetőséget nyújtanak a kreativitás kibontakoztatására és a stressz csökkentésére. Amikor elmerülünk az írás folyamatában, elveszítjük az idő érzékelését, és egyfajta meditatív állapotba kerülünk, amely segít megnyugtatni az elmét és ellazítani a testet – azaz megjelenik a flow-élmény.

Hol jelenik meg ebben a folyamatban a tudatosság?

A flow-élmény egyik szükséges összetevője, hogy egyensúly áll fenn az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz, éppen jó). Ahhoz, hogy őszintén, felhőtlenül élvezni tudd, kulcsfontosságú, hogy ismerd a hogyanokat és a miérteket a kalligráfiádban.

Kitartásodért és tudatosságodért tehát a jutalmad nem marad el 🙂 Nem kisebb ajándék vár a Kalligráfia Utadon lépésről lépésre, gyakorlásról gyakorlásra, mint a flow-élmény, ez az átszellemült tudatállapot, amelyet maga az öröm és boldogság érzése jellemez.

Kezdd el itt a Kalligráfia Utad! Kezdő ecsetfilces modern kalligráfia workshopjaink már több mint 1000 tanulónak segítettek a Kalligráfia Útjukon való elindulásban és a flow-élmény megélésében:

» Kattints és jelentkezz itt «