Betűrajz

Betűrajz stíluskalauz

Soós Timi
2024-01-29
5 perc olvasás

A betűrajz, vagyis a lettering univerzumában rengeteg különböző stílus létezik. Van, amit be tudunk sorolni egy-egy nagyobb kategóriába, de ahogy a kalligráfiában, itt is előfordulhat, hogy összemosódnak ezek a kategóriák. Sőt vannak olyanok is, amik annyira újak vagy egyediek, hogy egyelőre még nevük sincs.

A kalligráfiához hasonlóan itt is erős kapaszkodót jelenthet a műfaj alapos ismerete. A régóta velünk levő stílusjegyek feltérképezése segítséget nyújthat a kezdeti időszakban, amíg megtanulod a technikailag fontos dolgokat, később pedig kiteljesedhetsz a hozzád legközelebb álló stílusban, de egy erős alapot jelenthet saját stílusod megalkotásában is.

Ahogy a kalligráfiában, úgy a betűrajzban is Te vagy a főszereplő.

Rajtad áll, hogy milyen irányba indulsz, Te határozod meg, hogy pontosan milyen is lesznek a Te felirataid. Mi ajánljuk, hogy a meglévő szabályszerűségeket aknázd ki, használd ki, hogy történelme van, van miből tanulni és nem kell minden egyes folyamatot Neked feltalálni.

De ahogy a valódi univerzumunk, úgy a lettering univerzuma is egyre tágul és tágul. Lehet, hogy a következő stílust Te találod ki? Addig is lássunk néhány jól kategorizálható stílust és fő jellemzőiket!

  1. Talpas (Serif) A betűszárak tetején vagy alján olyan lezáró vonalak találhatóak, amik hosszabb szövegeknél az olvasást hivatottak könnyíteni, de a betűrajzban pusztán dekorációs céllal is használhatjuk őket. Megjelenésük elegáns, tradicionális.
  1. Díszes talpas (Fancy Serif) Dekoratív talpak jellemzik, néhány közülük a fantasy világát vagy a viktoriánus kort idézheti meg.
  1. Talpnélküli (Sans serif) Letisztult, egyszerűbb, modern stílus, de cseppet sem unalmas!
  1. Írott (Script) Kézírás szerű stílus, ahol a betűk kapcsolódnak egymáshoz. Itt egy úgynevezett monoline scriptet láttok, ami azt jelentik, hogy a betűk vonalvastagsága mindenhol azonos.
  1. Kalligrafikus (Calligraphic) Kalligráfiai alapokon nyugvó stílus, a betűk felépítése a kalligrafikus eszközök használatát imitálják (lent, bal oldalon)
  2. Stencil (Stencil) Festősablonokat imitáló stílus, ahol a betűket úgy képzeljük el, mintha kivágások lennének (lent, jobb oldalon)
  1. Illusztratív v. Ábrázoló (Illustrative or Representational) A stílusban a betű és az illusztráció határai elmosódnak. Szeretnéd, ha a feliratod egy elegánsan tekeredő szalag lenne, vagy ha az egyik O-betűd egy dagi béka alakját venné fel? Akkor ne fogd vissza magad!
  1. Térhatású (3D) A mélység illúziója, önárnyék, vetett árnyék és a betűink szinte leugranak a papírról!
  1. Block lettering (Block lettering) Itt a betűrajzot egy előre meghatározott formából alakítjuk ki, úgy hogy az adott formát blokkokra osztjuk, ahol minden blokk egy-egy karakternek felel meg, a betűk pedig maximálisan kitöltik a rendelkezésükre álló blokkot.

A sort lehetne még folytatni, és az is lehet, hogy pont kihagytuk a kedvenced, de a workshopon az a célunk, hogy bármilyen stílusról is legyen szó, a tanult módszerrel magabiztosan láss neki a betűrajzodnak.

A bejegyzésben szereplő betűrajzokat Udvardi Ramóna illusztrátor, az Olovka Studio tervezője készítette.