Kalligráfia

3+1 hiba, amit elkövettem a Kalligráfia Utam elején

Soós Timi
2024-02-16
5 perc olvasás

Hibáink a kalligráfiában

Vannak azok a típusú hibák, amiket érdemes elkövetni a Kalligráfia Utunk alatt, ilyenek például amikor kipróbálunk valamit a papírunkon, amit senkitől nem hallottunk még, hogy javasolta volna, de nekünk mégis megfordult a fejünkben. Én mindig buzdítok mindenkit arra, hogy merjen hibázni, mert az egyet jelent a próbálkozással, ami pedig maga a fejlődés.

Ellenben vannak olyan hibák, amiken egyszerűen nem éri meg nem kijavítani, hiszen olyan könnyen hozhatnak hatalmas változást.

Én most ezek közül 3+1-et hoztam Neked, hogy Te már ne kövesd el, amit én annak idején, 12 évvel ezelőtt elkövettem – szimplán azért, mert nem találtam róla semmiféle információt. Neked most itt van, élj vele bátran! 💕

3+1 hiba, amit elkövettem a Kalligráfia Utam elején – de Neked már nem kell

1. Nem a számomra megfelelő eszközzel próbálkoztam

Szoktam mondani, hogy nincs rossz eszköz, csak tudni kell, hogy ki és mire szeretné használni. Mi a célod most a kalligráfiában? Mire szeretnéd használni?

Legtöbbeknek a kis méretű, kemény hegyű eszközök működnek jól kezdetekkor, de ez sem törvényszerű! Próbálj ki többet, lehet hogy egy másik eszköz meg is oldja a problémát.

A 3 legkedveltebb kis méretű filc: Tombow Fudenosuke (hard), Zebra Fude (extra fine), Pentel Touch Sign Pen

Nos, nekem az első ecsetfilc egy teljesen ecsetszerű sörtékkel rendelkező darab volt, képzelhetitek mekkora kontrollt tudtam vele kialakítani 🙂

2. Azonnal bonyolult kompozíciókat akartam tervezni

Sajnos nincs “shortcut”, a biztos alapokat nem lehet átugrani. Viszont hihetetlen fejlődésen mehetsz végig, ha tudod, hogy merre kell haladnod a Kalligráfia Utadon. Kezdd az alapokkal, és válj magabiztos kalligráfussá!

Iszonyú belső frusztrációt keltett bennem annak idején, amikor olyannal próbálkoztam, amiről még teljesen fogalmatlan voltam és azt vártam magamtól, hogy majd csak úgy, teljesen intuitívan olyat varázsolok a papírra, amit mások több év tanulás és gyakorlás után, hosszas tervezéssel valósítanak meg.

Persze akkor még nem láttam át, hogy hogyan készülnek a bonyolultabb kompozíciók.

Most, hogy már kellő rutinom is van benne, és le is tudom bontani lépésről lépésre folyamatokra, szeretném ezt a tudást Neked is átadni. A kezdő ecsetfilces modern kalligráfia workshop után, ha van kedved, tarts velem az áprilisi Kalligráfia Alkotó Iskolában, ahol mélyebbre ásunk a modern kalligráfiában, és dolgozunk a Te saját, alkotói stílusodon is!

KALLIGRÁFIA ALKOTÓ ISKOLA

3. Nem használtam segédvonalakat

Az egységes dőlésszög és az arányok azonnal felborulnak, ha nem tartod őket kordában.

Ugye tudod, hogy weboldalunkról ingyenesen le tudsz tölteni 12 féle segédvonalazást, és bármennyiszer kinyomtathatod a gyakorlásaidhoz? Ha nem 100%-ban illeszkednek a Te írásodhoz, nyugodtan használd viszonyítási alapnak, alakíts ki saját rendszert!

SEGÉDVONALAK

+1. Nem kértem segítséget

Mentségemre szóljon: nem volt kitől. Néha egy-egy kedves visszajelzés is elég, hogy tudd, jó irányba haladsz, néha pedig erősebb útmutatásra is szükséged lehet. A FineTyping ebben a segítségedre lesz, programjainkon lehetőséget teremtünk a betűkről tanulni, a technikádat fejleszteni, a tudásodat mélyíteni.

Tarts velünk workshopjainkon, és figyeld a felületeinket, idén rengeteg újdonsággal készülünk a kalligráfiával kapcsolatban!