Tipotippek

Ligatúra

Soós Tímea
2023-11-14
5 perc olvasás

Ligatúrának nevezzük a tipográfiában (és a kalligráfiában) az összevont betűket. Ezeknél az összekapcsolásoknál a betűk a másiknak is a részét alkotják. A karakterek összeolvadnak, és már nem csak szorosan egymás mellé szedett betűk lesznek, hanem új alakzatot hoznak létre.

Kifinomult 'ligatura' felirat fekete gótikus kalligráfia stílusban, fehér háttéren.

Miért léteznek ligatúrák?

Eredendően a nyomdászatban a mozdulattal és a hellyel egyaránt való takarékoskodás váltotta ki az igényt a ligatúrákra, a gyakori betűkapcsolatokat egybe is öntötték. A leggyakoribbakat napjainkban is szokás beletervezni egy betűtípusba, hiszen ma is ugyanúgy számolni lehet azzal, hogy a nyelvben gyakran előforduló betűpárok a szövegbe szebben belesimulnak, ha eleve megtervezett módon kerülnek bele.

Például az ff vagy az fi betűpárok esetében eleve nehézkes a két betű kényelmes együttélése, hiszen az f betű egyes részei miatt a betűtípusban lévő megszokott térköz helyett itt zsúfoltabb betűkép jön létre.

Míg másoknál, az st vagy ct kapcsolódásoknál úgy is segíti a ligatúra a szövegbe való illeszkedést, hogy a kapcsolattal kiegyenlíti a két betű közti x-magasság beli különbségeket.

Tipográfiai igényesség

Napjainkban a ligatúrák hozzátartoznak a tipográfiai igényességhez, alapvetően jó és hasznos dolgok. Az igazán gyakori betűkapcsolódásokat folyószövegben szinte észre sem vesszük, viszont az olvasást észrevétlenül is megkönnyítik, így járulnak hozzá a zavartalan olvasási élmény öröméhez.

Egyedi ligatúrák

Kreatív "ch" ligatúra kalligráfiai stílusban, finom ívekkel és letisztult szürke színnel.
Stílusos "jh" ligatúra kalligráfiai designban, elegáns íves kivitelben, szürke színárnyalatban.

A díszes feliratokban, logókban szereplő ligatúráknak kissé más a szerepük. Ők máshogy szolgálják a harmóniát, ami alapvetően célként fogalmazható meg a szöveges tartalmak feldolgozásánál. Fontos tehát, hogy előre tisztázzuk a szöveg célját. Például monogramok esetében nagyon jól tudnak működni emblémaként is.

Elegáns, kalligráfiai betűtípussal készült "Varga Panna atelier" logó fehér háttérrel és szürke szöveggel.
"Csuka Zsófia" nevet ábrázoló kalligráfiai stílusú szöveg, elegáns, sötét tintával papírra nyomtatva.

Fun fact: a németek sárfeszesz-e is (vagy ahogy ők mondják – és témánk szempontjából kifejezőbb is – eszcet-je) is két betű tartós összevonásából keletkezett: esz (S) és cet (Z).