Alapok

Ampersand

Soós Timi
2023-11-14
5 perc olvasás

Nem hiába használják akár díszítő motívumként is, mind jelentése mind pedig megjelenése gyönyörű. ✨

And – et – ampersand

Mint oly sok minden, ez a történet is egy kis latinnal kezdődik. Látjátok benne az „e” és a „t” betűket? et (latinul) = és

Korábbi változatain jobban kivehető e két betű, a modernebbek már kissé eltávolodtak ősi megjelenésétől. Ebben a cikkben igyekeztünk olyan – saját tervezésű – and jeleket mutatni, amelyeken jól olvashatók a nagy E és T betűk.

Logogramma

Tehát az et valójában nem csupán egy karakter, valójában egy logogramma. A logogramma kifejezést egy vagy több szó egy jelben való kifejezésére használjuk. Például az egyiptomi hieroglif írás is logografikus írás.

Ampersand

Angol nyelven ampersand-nak is hívják, ami onnan származik, hogy régen az ábécé utolsó betűjeként tartották számon, amire úgy referáltak: and per se and, vagyis: és maga az és.

A két betű változatos kapcsolási lehetőségei miatt izgalmas tervezési feladat, sok dizájner szeret kísérletezni egyedi & jelek létrehozásával. Logókban, emblémákban, arculatokban is megjelenhet, hiszen szépsége és jelentése (összekötés, kapcsolódás) szuper támogatói lehetnek a brand-nek.