Művészetterápia

Mi történik a művészetterápiás csoportunkban?

Soós Tímea
2024-01-29
5 perc olvasás

Művészetterápiás foglalkozásaink során különböző művészeti technikákkal dolgozunk, amelyek segítségével a résztvevőként kifejezheted az érzelmeidet és gondolataidat – akár teljesen tudattalanul. Nagyon fontos, hogy megfelelő, kompetens szakmai vezetéssel lesz önismereti és terápiás értéke az alkotásnak. Maga a keret, amiben dolgozunk, jól strukturált – annak érdekében, hogy a résztvevőként Téged ezáltal is egy erős megtartó erő vegyen körül. A keretek, amiket egy módszer alkalmazása és a szakszerű vezetés biztosít – jelentik a szabadságot és az érzelmi biztonságot a résztvevők számára.

A foglalkozás vezetője vigyáz rád.

Nálunk, a Mesélő Vonalak művészetterápiás önismereti csoportunkban pszichológus és komplex művészeti terapeuta végzettségű (és ebben is specializálódott) vezető, Szögeczki Sára segíti elő, hogy teljes érzelmi biztonság alakuljon ki a zárt csoporton belül. Az persze teljesen normális, hogy nem az első percben alakul ki kötődés a csoporttagok között, de ebben is segítségünkre lesznek a későbbiekben az alkotásaink. Ezeken keresztül fogunk kommunikálni: nem minősítjük, nem ítéljük meg a másikat. Mindig közted és a szóban forgó alkotás között történik a kommunikáció.

Mit is jelent ez pontosan?

Maga az alkotás, a nonverbális kommunikáció van a főszerepben. A témát a csoportvezető különböző módokon vezetheti fel, segítve ezzel a ráhangolódásodat. Eztán következik maga az alkotás, meghatározott technikákkal, melyek kiválasztásának egyébként szintén van szakmai jelentősége.

A módszer amivel dolgozunk (Katarzisz Komplex művészetterápiás módszer) a tudattalanhoz való kapcsolódást teszi lehetővé, így az esztétikum abszolút nem cél vagy szempont. De ne félj, a csoportvezető instruál is: minden segítséget megkapsz az alkotáshoz.

Az alkotás folyamata segít felfedezni önmagadat és belső erőforrásaidat.

Egy-egy alkotás végeztével a létrehozott alkotások a csoportkommunikáció alapjául is fognak szolgálni – beszélünk az elkészült rajzokról/festményekről/agyag figurákról, vagy bármi egyébről, amit elkészítettünk. Ez általában egy szabad asszociációs körben valósul meg.

Nagyon fontos, hogy mindig saját magunkra vonatkoztatva fogalmazunk. Ha ránézel egy képre és szabad asszociáció keretein belül elmondod, számodra mit jelentenek a rajta szereplő dolgok, az általában nagyrészt Rólad és az alkotásról szól. Az alkotás ad lehetőséget, hogy megvizsgáld önmagad. Nem egymással beszélgetünk a csoportban, hanem az alkotásokon keresztül kapcsolódunk.

Végül, a szabad asszociációs kör végén az alkotó is elmondja, ő mire gondolt, benne milyen érzések kavarogtak-kavarognak közben vagy éppen utólag ránézve, és ha szeretné, reflektálhat a többiek elmondásaira. Érdemes lehet ilyenkor jegyzetelni és később visszanézni feljegyzéseinkre, ugyanis alkotás során teljesen természetesen előfordulhat az is, hogy a tudattalanunkból olyan mély dolgokat hívunk elő, amiket csak sokkal később tudunk feldolgozni. Mások meglátásai ebben is segíthetnek.

Persze lesz olyan hozzászólás, amivel semmilyen szinten nem tudsz azonosulni, és ez is teljesen rendben van.

Mit jelent a szabad asszociációs megbeszélés?

Bármit mondhatsz, ami csak eszedbe jut. Minden gondolat, minden érzelem valós, üdvözöljük és elfogadjuk. Nincsen olyan, hogy rosszat mondtál vagy nem releváns. Minden okkal történik és érdemes megvilágítani minden apró érzést és gondolatot ami felmerül.

És ha én csak alkotni szeretnék?

Előfordulhat olyan is, hogy eláll a szavad és nem tudsz vagy nem akarsz reflektálni mások megnyilvánulásaira. A jegyzetelés ekkor is segíthet, akár ott, akár később, elgondolkodtathat. Ha nem szeretnél, nem kell semmit mondanod. Megköszönheted a hozzászólásokat és mondhatod, hogy te nem szeretnél ehhez most hozzászólni, teljesen rendben van ez így. Ez egy biztonságos közeg, a csoportvezető biztosítja, hogy sose érezd magad kellemetlenül.

A mi programunkon ideálisan 6-8 fő vesz részt, ennyivel működik jól a módszer. Jelenlegi programjaink 4 alkalmas egységekre vannak bontva, az egyes alkalmaink pedig 2-2 órásak. A témák mélysége is pontosan ehhez van tervezve (nem kell attól félni, hogy túlságosan mélyre nyúlunk – de ez nem is jelenti azt, hogy csak a felszínt érintjük). A művészetterápia mélységeit és dimenzióit figyelembe véve dolgoztuk ki a Mesélő Vonalak művészetterápiás feladatait.

Még egyszer: ez egy biztonságos, megtartó környezet

A foglalkozásainkat tapasztalt komplex művészeti terapeuta (és pszichológus) csoportvezető szakember vezeti, aki biztonságos és támogató környezetet teremt, és segít az alkotói folyamatok megértésében és feldolgozásában.

Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy olyan terápiás folyamatra, amely kreatív módon segít feldolgozni az érzéseidet és fejlődni az önismeretedben, akkor érdemes lehet kipróbálni a művészetterápiát.